Ιστορικό

Η βιβλιογραφία για την ιστορία του σπιτιού είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Από το βιβλίο του Νίκου Περρή «Ο Κάμπος» σελ. 45 αντιγράφουμε:

 Βουρουκλάδικο ήταν το κτήμα του Χατζη-Λουρετζη Ρίζου έναντι από την Σωριώτισσα, με το μεγάλο Πύργο, του οποίου το κάτω μέρος διασώζεται και ανήκει σήμερα στον Εμμ. Κ. Νέο.
 Οι Βουρουκλάδες ήλθαν στη Χίο μετά την άλωση, ήταν αριστοκρατική οικογένεια αν όχι κι από τις πρώτες, αφού μαρτυρείται ότι κάποιος Βουρουκλάς στις αρχές του 18ου αιώνα παντρεύτηκε μια κόρη Σαλβάγου πύργος δικός τους υπήρχε επίσης και στα Σκλαβιά.
 Το κτήμα πέρασε στην οικογένεια RISI, Γενοβέζικης καταγωγής, που εμφανίζονται στη Χίο στα τέλη του 17ου και αρχές του 18ου αιώνα.
 Στα μέσα του 19ου έχουμε τον Χατζή-Λουρετζή Ρίζο, ο οποίος σπούδασε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, χρημάτισε Δημογέροντας και μέλος του Δικαστηρίου της Δημογεροντίας. Ο Χατζή Λουρετζής Ρίζος φημιζότανε για την απληστία του και φαίνεται πως δεν είχε και πολλούς δισταγμούς σχετικά με κάτι ουσιαστικά ωφελήματα από το αξίωμα του. Μια παράδοση που τη διασώζουν παλιού Καμπούσοι λέει ότι είχε συνεννοηθεί με τους ανθρώπους του σπιτιού του να προσφέρουν καφέ σε καθένα που πήγαινε σπίτι του, με το σχετικό δώρο, για να του ζητήσει κάποιο ρουσφέτι. Όταν ο επισκέπτης πήγαινε με άδεια χέρια καφές δεν προσφερόταν. Κι όταν μετά το σπίτι, ο ενδιαφερόμενος κατέβαινε στη χώρα για να βρει το Χατζή Λουρετζή να του εκθέσει το αίτημα του, ο Χατζή Λουρετζής με τρόπο τον ρωτούσε, αφού του έλεγε πως πήγε από το σπίτι εάν του προσφέρανε καφέ και καταλάβαινε αν είχε πάει ‘’πεσκέσι’’ ή όχι κι ανάλογα έκρινε την περίπτωση.
 Από το ισόγειο του Πύργου που σώζεται σήμερα, σώζεται το μεγάλο δωμάτιο που είχε χρησιμοποιηθεί για «Μεζάς» σε έκτακτες περιπτώσεις, γιατί ο πραγματικός υπήρχε στην πόλη. Στα άλλα δωμάτια υπάρχουν εντοιχισμένα ντουλάπια, έχει δύο τσαρδάκια, το ένα του πρώτου ορόφου είναι στα 2 μέτρα και το άλλο με μια ψηλή σκάλα και πέτρινα πεζούλια οδηγεί στην φουντάνα που ίσως είναι από τις λίγες υπερυψωμένες φουντάνες . Η αυλή είναι πλακόστρωτη με φθαρμένες τις γύρω πεζούλες, έχει πηγάδι, στέρνα με μαρμάρινες διακοσμήσεις και δεξιά της στέρνας υπήρχε ένα κιόσκι, αναπαλαιωμένο σήμερα. Υπήρχε πέτρινη αυλή που οδηγούσε στο περιβόλι, ενώ οι κεντρική είσοδος διατηρεί το τόξο της με το οικόσημο κι αυτό σήμερα κατεστραμένο.
 Στο σπίτι υπήρχαν οικιακά σκεύη μεγάλης αξίας(πορσελάνινες πιατέλες κλπ), τα οποία η τελευταία πωλήτρια RISI στην Ιταλία, προτού παραδώσει το σπίτι στον Εμμ. Κ. Νέο, ο οποίος το αγόρασε το 1950.
 Το σπίτι ήταν χαρακτηρισμένο από το Υπ. Πολιτισμού ως παραδοσιακό-διατηρητέο.

Αρχοντικό Ρίζικο - Κάμπος - Χίος - Τηλ: +30-22710-25863 - Fax: +30-22710-30063 - Email: info@chios-riziko.gr
ΕΟΤ ΑΡ. ΑΔΕΙΑΣ: ΜΗΤΕ 0312Κ060A0107301 - ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

site by: web2.com.gr