Κάμπος

chiosmap

 Ο Κάμπος της Χίου είναι η πεδινή έκταση που απλώνεται κατά μήκος της ανατολικής ακτής σε μήκος 10 και πλάτος 2 περίπου χιλιομέτρων. Τα πετρώδη υψώματα που τον κλείνουν από δυτικά τροφοδοτούν τα υπόγεια νερά που κάνουν τον Κάμπο ένα απέραντο περιβόλι με κήπους και εσπεριδοειδή σε άμεση σχέση με την Χώρα
 Τα αρχοντικά που αντιστοιχούν σε κάθε κτήμα είναι εξαιρετικά δείγματα έργων τέχνης στο σύνολό τους, αλλά και στα επί μέρους μορφολογικά και αρχιτεκτονικά τους στοιχεία.
Είναι υψίστης ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας μέσα στους αιώνες, τόσο αυτά τα ίδια, όσο και τα ισάριθμα βοηθητικά κτίσματα, οι περίτεχνες βοτσαλωτές αυλές, οι πέργκολες, τα μαγγανοπήγαδα, τα περιβόλια εσπεριδοειδών και τα αξιοθαύμαστα για την εποχή αρδευτικά συστήματα.

Στο Ρίζικο ο επισκέπτης θα περπατήσει στα πέτρινα μονοπάτια του περιβολιού, θα ξεκουραστεί στα παγκάκια πίνοντας καφέ ή διαβάζοντας ένα βιβλίο, θα κόψει μανταρίνια και πορτοκάλια με τα ίδια του τα χέρια αν είναι χειμώνας και θα μεθύσει από το άρωμα των λεμονανθών την άνοιξη.
 Παράλληλα πεζός ή με ποδήλατο θα διανύσει τα αμέτρητα στενά δρομάκια του Κάμπου κατά μήκος του ποταμού Κοκκαλά ή προς Φραγκοβούνι και Θυμιανά συναντώντας στην πορεία του αμέτρητες εκκλησίες του Κάμπου με τις βοτσαλωτές ουλές και τα μοναδικά καμπαναριά (Παναγιά Συριώτισσα, Παναγία Παχειά, Αγ. Γιώργης, Αγιοδεκτινή, Αγ. Αναστασία κλπ) καθώς και τα αρχοντικά του Κάμπου, άλλα αναπαλαιωμένα και άλλα όχι που μαρτυρούν ότι στον Κάμπο πριν λίγες δεκαετίες κατοικούσαν οι πλούσιοι άρχοντες με τα περιβόλια, τους πολλούς εργάτες. Δεν είναι υπερβολή ότι ο Κάμπος χαρακτηρίζεται ως μοναδική περιοχή πανελλαδικά όσον αφορά την πλούσια χλωρίδα τους.
 Τέλος ο περιηγητής θα απορήσει βλέποντας τους ψηλούς μαντρότοιχους που προστάτευαν τα περιβόλια και καθόριζαν τα σύνορα μεταξύ τους, φτιαγμένοι όλοι ομοιόμορφα από θυμιανούσικη πέτρα. Στον Κάμπο όλα είναι ήσυχα και ήρεμα. Δίνουν τη εντύπωση ότι ο επισκέπτης ζει σε μια άλλη εποχή, απλή, παραδοσιακή που έχει τόση ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος.

 
 

Αρχοντικό Ρίζικο - Κάμπος - Χίος - Τηλ: +30-22710-25863 - Fax: +30-22710-30063 - Email: info@chios-riziko.gr
ΕΟΤ ΑΡ. ΑΔΕΙΑΣ: ΜΗΤΕ 0312Κ060A0107301 - ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

site by: web2.com.gr